Известният ирански кинорежисьор и победител на Берлинале“ Мохамад Расулоф е осъден на удари с

...
Известният ирански кинорежисьор и победител на Берлинале“ Мохамад Расулоф е осъден на удари с
Коментари Харесай

Известен ирански режисьор е осъден на удари с камшик и затвор

Известният ирански кинорежисьор и победител на „ Берлинале “ Мохамад Расулоф е наказан на удари с бич, затвор и санкции, заяви негов юрист, представен от ДПА и Агенция Франс Прес.

Адвокатът му Бабак Пакня написа в сряда в обществената медийна платформа X, че съд в Техеран е осъдил 52-годишния мъж на осем години затвор, от които пет години би трябвало да бъдат излежани. Режисьорът трябва да бъде осъден и с удари с бич.

Според бранителя правосъдната власт е декларирала, че тежкото наказване се дължи на нарушения на националната сигурност. На Расулоф също по този начин е подредено да заплати санкция. Споменава се и конфискация на имущество. 

Първоначално нямаше удостоверение на правосъдното решение от иранската правосъдна система. Някои ирански медии подлагаха на критика обявата на юриста.

Преди малко повече от година на Расулоф беше неразрешено да пътува в чужбина. 

Режисьорът беше освободен от известния техерански затвор „ Евин “ едвам през февруари 2023 година след към седем месеца престой. Преди да попадне в пандиза, той подлага на критика сриването на търговски център в югозападния ирански град Абадан, при което починаха доста хора.

Расулоф, който спечели „ Златна мечка “ на Берлинале през 2020 година за кино лентата си „ Няма зло “ за смъртното наказване в Иран, е считан за сериозен към режима в страната. Въпреки че му е неразрешено да снима филми, той продължава да твори кино. Филмът му „ Семето на дивата смокиня " е в формалната конкурсна стратегия на 77-ия кинофестивал в Кан, който стартира на 14 май.
Живял е както в Техеран, по този начин и в Хамбург.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР